tiistai 9. huhtikuuta 2013

Nyt se on loppu

Tupakoimisesta tulee syntinen olo. Tuli jo nuorena; senhän takia se silloin olikin niin hienoo.

Ysiluokan syksyllä savutettiin tyttöjen vessassa. Välituntivahdit olivat vaan niin kärkkäitä, että melkein heti joutui tumppaamaan. Siirryimme pihan perälle, vanhan saunan taakse.

Keväällä paikaksi tuli koulun viereinen vihreä niitty: makasimme vatsallamme ringissä, jätimme jämiä toisillemme ja keskeltä nousi savu. Oli se kaunis näky! Hykerryttäväksi tilanne muuttui, kun horisonttiin ilmaantui opettajan hahmo. Ehdimme vetää vielä monet henkoset ennen kuin natsat piti sujauttaa mullan alle. Jälki-istuntoja ei tullut. Eikä ruohikkopaloja.

Lehden toimituksessa tottui siihen, että kirjoittaminen ja tupakointi kuuluvat yhteen. Jotkut tekivät sitä yhtä aikaa: hakkasivat kirjoituskoneen näppäimiä ja karistivat välillä. Itse otin savukkeet esille, kun halusin pysähtyä ajattelemaan tai vain rupatella kollegan kanssa. Pöytälaatikossa oli jopa vierastupakkaa: tottahan tarjottavaa piti olla.

Sitten aloin odottaa lasta, eikä puhettakaan, että tupakka olisi maistunut.

Pikku hiljaa muutuin juhlatupakoitsijaksi. Yhden kostean illan aikana saattoi mennä aski savukkeita, ja sitten taas pitkään aikaan ei yhtään.

Jos ei ole koskaan polttanut, ei tiedä, kuinka vaikeaa siitä tavasta on päästä eroon. Ja kuinka helppo on aina uudestaan aloittaa.

Nyt se kuitenkin on loppu. Viime sunnuntaiaamuna askissa oli vielä kaksi tupakkaa. Kello 13:n jälkeen söin lounasta ja sitten nautin viimeiset savut.

Miksikö lopetin? Syitä on paljon, kuten useimmiten. Viimeinen tikki oli havahtua siihen, että keski-ikäisen naisen rinnat, muisti ja moni muu ominaisuus säilyvät upeampina ilman tupakointia.


Top5 Viisi hyvää syytä jatkaa tupakoimista

  1. En ole päättänyt lopettaa. Tällaisen kokoluokan asioita ei päätetä siksi, että puoliso tahtoo, yhteiskunta painostaa ja terveysseikatkin sitä puoltavat. 
  2. Se on kivaa.
  3. Makutottumukset. Kahvi ja tupakka yhdessä maistuvat ihan erilaiselta kuin kahvi ja tupakka erikseen.
  4. Kaveritkin polttavat.
  5. Suvaitsemattomat härnääntyvät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen, kun kommentillasi osallistut keskusteluun Levon hetkissä.