sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Opi seilaamaan vaihdevuosien aallokossa

Ennen pitkää meillä kaikilla on edessämme vaihdevuodet. Myös miehillä, uskon niin. Ihan jo siksi, että kaikki muu olisi epistä.
Sitä paitsi olen nähnyt miehen, joka on sekunnin murto-osissa muuttunut tulipunaiseksi. Ilman näkyvää syytä. Ja ollut sitten nolon oloinen, vaikka hehkuvanpunainen mieshän on söpö.

Vaihdevuodet on sillai ikäviä, että ne on hahmoton möykky. Ne tulee, ja jossain vaiheessa ne on ohi. Varoittamatta. Eri ihmiset kokevat ne eri tavoin.

Minä en ole vielä kertaakaan herännyt litimärkänä yöllä, vaikka se on kuulemma yleisimpiä tapoja kokea vaihdevuodet. En sano oireita, vaan tapoja, koska en halua nimittää vaihdevuosia vaivaksi, saati taudiksi.
Menkat tulee milloin sattuu. Joskus ei moneen kuukauteen, välillä parin viikon välein. Viimeisille menkoille ei voi pitää läksiäisjuhlia, koska ethän sä tiedä, joko ne vihdoin loppuivat.

Yhtä mittaa on tukalan kuuma olo. Keski-ikäisen, vaihdevuosiaan viettävän on suotavaa harrastaa kerrospukeutumista, koska kuumien aaltojen vuoksi vaatteiden riisuminen ja pukeminen takaisin kuuluu arkeen.
Luojan kiitos, kuumat aallot iskeytyvät vain kropan yläpäähän. Mä en jaksais koko ajan ottaa housuja pois jalasta.

Hurjinta vaihdevuosissa on se, miten ne vaikuttaa mielialaan. Noin viikko ennen menkkoja nainen muuttuu mahdottomaksi: itkettää ihan mistä syystä tahansa ja suututtaa ihan mistä syystä tahansa. Riidan saa aikaan tosta vaan. Raivokkaan ja meluisan.
Se voi olla pelottavaa itsellekin, jos siihen ei osaa suhtautua. Olen kiitollinen hyvälle ystävälleni, miehelle, joka antoi tuolle mielialan pauhulle nimen. Hyväntahtoisesti virnuillen hän aina toteaa: onks sulla taas tsunami?

Muutama vinkki vaihdevuosien kanssa elämiseen

  1. Viuhka. Sitä kun heilauttelee, niin kuuma aalto hellittää otettaan ja kaverit ympärilä on kateellisia. Espanjanmatkojen ehdoton tuontituote. Hanki oma viuhka työpaikalle, juhlalaukkuun ja ihan kotikäyttöön.
  2. Urheiluliikkeet ja -osastot. Myös liikunnanvihaajille. Sieltä löydät vaatteita, joista hiki kaikkoaa nopeasti.
  3. Huumori. Tsunami tulee, kun on tullakseen. Pitää vaan sinnitellä ja yrittää tehdä mahdollisimman vähän tuhoja. Parasta olisi, kun tsunamin aikana suunsa voisi teipata kiinni.
  4. Vaihtovaatteet. Ainakin kokouspäivinä. 
  5. Siteet. Ei oo mitään järkeä, eikä terveellistäkään, käyttää joka päivä tippasuojaa. Pidä siteitä laukussa, pöytälaatikossa, vessan kaapissa - menkat voi todellakin tulla milloin vain.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen, kun kommentillasi osallistut keskusteluun Levon hetkissä.